Sto je to softball?

Softball je, prije svega, sport anglo-saksonskog govornog podrucja. Najrazvijeniji je u Americi, Australiji, Kanadi, kao i u Kini te Japanu dok se u Europi najjace ekipe nalaze u Nizozemskoj, Italiji i Ceskoj. Ovo je jedan od manje poznatih sportova u Hrvatskoj, sto za sobom povlaci cinjenicu da je i slabo razvijen. Jedan od razloga tome je i njegova kratka povijest u Hrvatskoj.

Softball igraju i zene i muskarci u vise od 70 zemalja svijeta. Samo u SAD-u godisnje 26 milijuna odraslih, mladih, zena i muskaraca igra softball. Postoje dvije verzije softballa: slow pitch i fast pitch. Fast pitch je uobicajeniji, te se u Hrvatskoj ta verzija jedino i igra. U Hrvatskoj softball su do 2001. igrale samo zene. Od 2001. godine u Hrvatskoj se igra i sluzbeno prvenstvo u muskom fast pitch softballu.

Kratka pravila

Softball se igra na skoro svim podlogama, iako je trava najcesca. Igra se na terenu koji se naziva dijamant, a igraliste je podijeljeno na dva dijela: infield i outfield. Infield oznacuju kucna baza i tri baze. Udaljenost izmezu baza je 18.46 m.

Ekipa se sastoji od devet igraca. Utakmica traje sedam inninga (izmjena).U svakom inningu obje momcadi po jedanput udaraju (napadaju) i igraju polje (brane se). Momcad koja u tih sedam inninga osvoji najvise bodova pobjeduje.

Igraci udaraju po redoslijedu utvrdenom na pocetku utakmice. Udarac stoji u batter’s boxu (udracevo polje), a pitcher (bacac) mu pitcha tj. baca. Postoje dvije vrste pitcha: strike (dobar) i ball (los). Strike je lopta koja je bacena u strike zonu, a nije udarena ili ju je udarac promasio ili ju je pak udario izvan igralista u faul. Ball je kad je lopta bacena izvan strike zone, a igrac na nju nije zamahnuo. Kada igrac udari loptu mora trcati prema prvoj bazi. Ako udarac ne udari loptu na treci strike on je izbacen. Ako je prije treceg strikea pitcher bacio cetiri balla udaracu se dodjeljuje prva baza.

Nakon udarene lopte udarac pokusava napredovati od baze do baze. On moze trcati samo ako je lopta udarena u unutar dvije faul linije. Bod je osvojen svaki put kad udarac optrci sve cetiri baze. Kada igrac optrci sve baze kao rezultat samo jednog, svog, udarca to se popularno naziva “home run”.

Momcad u obrani prelazi u napad nakon sto izbaci 3 udaraca. Igraci se izbacuju tako da se udarena lopta ulovi u zraku ili se baci na bazu prije nego udarac stigne do nje. Ili, pak, kako smo vec rekli nakon treceg strikea.

U cemu se softball razlikuje od baseballa?

Softball se zasniva na baseballu, ali postoji nekoliko razlika. Lopta koja se koristi u softballu je veca, ali ne i meksa kao sto bi se dalo zakljuciti iz imena. Baseballska palica je nesto deblja od softballske i cesto je drvena, dok je u softballu metalna. U baseballu se pitcha preko ramena, a u softballu ispod ramena. Softball igraliste je manje i igra se samo sedam inninga u usporedbi sa baseballom gdje se igra devet.

Podijeli

Hrvatski Softball Savez

Predsjednik: Ivan Loborec
Glavna tajnica: Edna Hajak

 

OIB: 42297809133
IBAN: HR7523400091100181706

O nama

Hrvatski softball savez osnovan je 28. svibnja 1994. godine u Zagrebu. Član je International Softball Federation (ISF) – Međunarodnog softball udruženja od 22. srpnja 1992. i European Softball Federation (ESF) – Europskog softball udruženja od 3. veljače 1996.

© 2021 Hrvatski softball savez – Pravo na pristup informacijama

Hrvatski softball savez